CHIASMUS

AN OPEN CONFERENCE ON THE STATE OF THE ART

August 15 – August 16, 2017 Joseph Smith Building Auditorium, Brigham Young University

— TUESDAY SCHEDULE —

Session 1: Chiasmus Methodology: Criteria, Character, and Terminology

Daniel C. Peterson	Moderating Session 1	9:00 – 9:05 a.m.		
Neal Rappleye	Chiasmus Criteria in Review	9:05 – 9:35 a.m. 5 min Q&A		
Boyd F. Edwards	Statistics, Probability, and Evaluation of Chiasmus	9:40 – 10:10 a.m. 5 min Q&A		
- 10 Minute Break -				
Stephen Kent Ehat	Characteristics of Chiasms: Identifying, Evaluating, and Appreciating Chiastic Texts with Care, Concern, and Humility	10:25 – 10:55 a.m. 5 min Q&A		
Noel B. Reynolds	Chiasmus and Hebrew Rhetoric	11:00 – 11:30 a.m. 5 min Q&A		
Open Discussion	When is a Chiasm a Chiasm?	11:35 – 12:00 p.m.		

- 1 Hour lunch -

Session 2: Chiasmus and Textual Criticism

Robert F. Smith	Moderating Session 2	1:00 – 1:05 p.m.		
Bernard Levinson	The Pleasures and Perils of Chiasmus: Some Case Studies from Exodus and Deuteronomy	1:05 - 1:35 p.m. 5 min Q&A		
David Rolph Seely	"With Outstretched Hand and with Strong Arm" (Deut 4:34); "With Strong Arm and with Outstretched Hand" (Jer 21:5): Chiasmus in Deuteronomy and Jeremiah	1:40 - 2:10 p.m. 5 min Q&A		
- 10 Minute Break -				
Donald W. Parry	Chiasmus in the Text of Isaiah: MT Isaiah Versus the Great Isaiah Scroll (1QIsaª)	2:25 - 2:55 p.m. 5 min Q&A		
Royal Skousen	Poetic Structures and Textual Criticism of the Book of Mormon	3:00 – 3:30 p.m. 5 min Q&A		
Open Discussion		3:35 – 4:00 p.m.		

Conference Sponsors

Book of Mormon Central **BYU Studies**

Conference Co-Sponsors

Harold B. Lee Library Special Collections BYU Religious Education The Neal A. Maxwell Institute for Religious Scholarship The Interpreter Foundation The John A. Widtsoe Foundation

CHIASMUS

AN OPEN CONFERENCE ON THE STATE OF THE ART

August 15 – August 16, 2017 Joseph Smith Building Auditorium, Brigham Young University

— WEDNESDAY SCHEDULE —

Session 3: Chiasmus and Ancient Cultures

Jacob A. Rennaker

Moderating Session 3 9:00 - 9:05 a.m. Gary A. Rendsburg Chiasmus in the Book of Genesis 9:05 - 9:35 a.m. 5 min Q&A Steven R. Scott 9:40 - 10:10 a.m. Chiasmus in Gilgamesh and the Genesis Flood Story 5 min Q&A - 10 Minute Break -John W. Welch Narrating Homicides Chiastically 10:25 - 11:05 a.m. 5 min Q&A **Kerry Hull** 11:10 – 11:40 a.m. Chiastic Messaging in Mesoamerican Texts 5 min Q&A **Open Discussion** 11:45 - 12:00 p.m.

- 1 Hour Lunch -

Session 4: Chiasmus in the New Testament

Eric D. Huntsman	Moderating Session 4	1:00 – 1:05 p.m.		
George Mlakuzhyil S.J.	Christocentric Literary-Dramatic Structure of John's Gospel and Chiasmus	1:05 – 1:50 p.m. 5 min Q&A		
Steven R. Scott	Methodology and the Macro-Structure of John	1:55 – 2:20 p.m. 5 min Q&A		
Questions and Discussion		2:25 – 2:40 p.m.		
- 10 Minute Break -				
Wayne Brouwer	The Chiastic Structure of the Farewell Discourse in the Fourth Gospel	2:50 – 3:20 p.m. 5 min Q&A		
H. Douglas Buckwalter	Jesus and the Roman Centurion (Matt 8:5–13): A Window to Chiasmus and Apostolic Pedagogy	3:25 – 3:55 p.m. 5 min Q&A		

- Close of Conference -

Chiasmus Jubilee: Celebrating 50 Years of Scholarship

Joseph Smith Building Auditorium, Brigham Young University 7:00 - 9:00 p.m.

Join us for a free gala celebrating chiasmus and its impact on scriptural scholarship